czwartek, 16 lutego 2012

Kotlety z kaszy jęczmiennej - coś na przekąske

Składniki:

¾ szklanki kaszy jęczmiennej,
2 i pół szklanki wody,
łyżka masła,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki natki pietruszki,
2 łyżki szczypiorku,
2 jajka,
2 łyżki bułki tartej,
2 łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.

Sos:

5 dag suszonych grzybów,
cebula,
łyżka mąki,
łyżka masła,
2 łyżki natki pietruszki,
3 łyżki śmietany,
sól,
pieprz.

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotować w posolonej wodzie, a następnie wymieszać z łyżką masła.
Odstawić do wystygnięcia.
Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, pod koniec smażenia dodać zmiażdżony czosnek i zdjąć patelnię z gazu.
Dodać do kaszy.
Kaszę wymieszać z natką i szczypiorkiem, dodać jajko, łyżkę bułki tartej, przyprawić solą i pieprzem.
Farsz musi być pikantny.
Łyżkę bułki tartej wymieszać z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.
Formować nieduże kotleciki, panierować je w rozkłóconym jajku i bułce wymieszanej z płatkami.
Smażyć na oleju na złoty kolor.
Grzyby moczyć godzinę w zimnej wodzie, następnie pokroić w paseczki.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać grzyby, podlać je wodą z moczenia i dusić pod przykryciem około 20 minut.
Mąkę rozprowadzić wodą, dodać do sosu, wrzucić natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem.
Zabielić śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz